De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 335,58 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 555,86 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,2 en 0,1 procent. Parijs bleef ongewijzigd.
Het is vrijdag ook expiratiedag op de beurzen, waarop optiecontracten aflopen. In Duitsland en de Verenigde Staten is het ‘quadruple’ expiratie, waarbij de opties op aandelen, indices, futures en stockfutures expireren. Dit fenomeen kan grote koersschommelingen veroorzaken.
Air Berlin
In Frankfurt zakte Air Berlin ruim 1 procent. De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland heeft het verlies in het afgelopen jaar verder zien oplopen door onder meer hogere brandstofkosten en belasting op lokale vluchten. Air Berlin leed een verlies van 265,6 miljoen euro, tegen een verlies van 97,2 miljoen euro een jaar eerder.
In de AEX klom TNT Express 0,2 procent. Het Amerikaanse UPS liet weten ,,constructief overleg” te blijven voeren met TNT Express over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger. TNT wees op 17 februari een bod van 9 euro per aandeel af. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven de voorbije weken wel in gesprek over een overname.
Shell
Olieconcern Shell bleef ongewijzigd. Het Japanse Inpex neemt een belang van 17,5 procent in een groot project voor vloeibaar gemaakt gas (lng) van Shell in Australië. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
De financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste stijgers in de AEX met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,7 procent. Sterkste daler was bierbrouwer Heineken met een verlies van 0,7 procent.
Ordina
In de MidKap voerde automatiseerder Ordina de stijgers aan met een winst van 1,7 procent. Ordina zal vrijdag na het slot uit de MidKap worden verwijderd en worden opgenomen in de SmallCap-index. Internetbroker BinckBank was de grootste verliezer met een min van 0,6 procent.
De euro was 1,3058 dollar waard, tegen 1,3085 aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 105,43 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 123,13 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl